fredag, november 07, 2008

I Kina käkar dom…


…ja, det mesta faktiskt. Åtminstone om man dömer efter matmarknaden på Jianguomenneigatan i Beijing. Här kan man köpa, och äta, bland annat skorpion, silkesmask, olika larver och tusenfotingar. Själv testade jag orm i går. Det smakade som… tja, kyckling ungefär. Fast med bläckfiskkonsistens.

I norra Kina, har jag fått höra, äter man annars inte så mycket av den här lite ”udda” maten. Den ser man mer i de södra delarna av landet. Så den här matmarknaden är nog mest riktad mot turister – precis som mycket annat i det här landet. Finns det turister, finns det pengar att hämta. Vare sig det gäller Rolexkopior eller konstiga maträtter.

Det har sagts förr, men tåls att sägas igen: Den entreprenöriella andan här i Kina ser verkligen inga gränser. Kapitalismen är starkare här än på många andra håll. Upprustningen av Förbjudna Staden har bland annat sponsrats av American Express…

Och visst funkar det att sälja skorpion till turister – två svenska turister jag stöter på står och gnager på en utan att veta vad det är de äter: Allt går att sälja, bara viljan finns...

Jonas Gustafsson, redaktör på ESBRI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar