torsdag, januari 27, 2011

Ung Företagsamhet viktigt för samhällsutvecklingen

I dag fortsatte Småföretagsdagarna i Örebro. För min del inleddes dagen med workshopen ”Från lokal aktör till nationell entreprenör”. Här deltog bland andra Mikael Blix, grundare av Örebroföretaget Laget.se som erbjuder kostnadsfria webbplatser till idrottslag. Laget.se började som ett klassiskt källarföretag, i dag har de 47 000 registrerade lag och 1,2 miljoner unika besökare per vecka.

En av frågeställningarna på workshopen var hur man som företagare kan dra nytta av alla de organisationer som på olika sätt stöttar entreprenörskap. Blix själv har drivit UF-företag, men är i övrigt självlärd: ”Jag har inte tid att gå en massa kurser. Om jag behöver lära mig något, till exempel bokföring, googlar jag och läser på”.

På workshopen deltog även forskaren Per Frankelius (”i grunden är jag forskarmupp”). Han menade att det är för stort fokus på det tekniska kring att starta företag, till exempel starta eget-utbildningar. I stället bör mer krut läggas på kärnkompetensen i företaget och på kundnyttan, slog han fast.

Även nästa programpunkt rörde frågan om man kan lära sig bli entreprenör eller inte. Karl Wennberg från Handelshögskolan i Stockholm har undersökt hur det går för entreprenörer som tidigare har drivit UF-företag. Resultaten visar att de är mer sannolika att starta företag i det tidiga skedet av sin karriär. Att ha deltagit i UF stärker också kvaliteten på företagsstarterna. Den här gruppen företag är även viktig för samhällsutvecklingen, omsättningen totalt mäts i miljarder kronor.

I en efterföljande panel deltog bland andra Maria Berghäll som själv varit UF-företagare. I dag driver hon eget. Hon menade att mod, initiativförmåga och tänket att ”vad är det värsta som kan hända?”, är hennes främsta behållning från tiden som UF:are. ”Jag tänkte aldrig bli företagare. Jag snubblade in i det och nu vill jag aldrig sluta”, sa Berghäll. När det gäller att lära sig bli företagare tror hon att man absolut kan lära sig bli entreprenöriell, men att man samtidigt kan få med sig ett ”företagstänk” från födseln.

Nästa anhalt i programmet var Sverigelanseringen av senaste GEM-rapporten (Global Entrepreneurship Monitor). Entreprenörskapsforums vd Pontus Braunerhjelm presenterade data som visar att 250 miljoner människor i de 59 länderna som ingår i undersökningen är inblandade i att starta eller driva företag. GEM är världens mest omfattande undersökning när det gäller entreprenöriell aktivitet. Under 2010 tillfrågades mer än 175 000 människor och över 3 000 nationella experter medverkade.

Ett annat resultat från rapporten är att 63 miljoner företagare planerar att anställa minst fem personer och 27 miljoner företagare planerar att anställa minst 20 personer. Entreprenörer skapar alltså jobb, om nu någon fortfarande tvivlade på det.

Stefan Fölster, chefekonom på Svensk Näringsliv var en av dem som var inbjuden att delta i nästa panel. ”De här frågorna är jätteviktiga, viktigare än de som diskuteras i Davos just nu. Örebro är viktigare än Davos.”

Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren satt i samma panel. Hon menade bland annat att vi har en del att göra strukturmässigt i Sverige. Om vi ska vara med att slåss på en internationell marknad måste vi bli bättre på att omsätta forskningskunskapen i reell nytta. ”Bland annat behövs det nya broar mellan nyföretag, gammelföretag och universitet”. Hon menade också att vi måste bredda begreppet innovation: ”Innovation är inte bara en teknisk pryl, det kan även var ökad effektivitet och nya affärsmodeller.”

Emilia Rovira Nordman och Sara Melén tilldelades det Unga forskarpriset.

Dagens sista programpunkt var att det Unga forskarpriset delades ut. Det tilldelas lovande unga forskare som har utmärkt sig genom sin forskning inom entreprenörskapsområdet. Årets vinnare blev Sara Melén och Emilia Rovira Nordman. De har bland annat intresserat sig för så kallade born global-företag. I Esbris Kunskapsbank finns artiklar om de båda. Läs även Åses artikel om priset.

/Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar