onsdag, oktober 24, 2012

Born globals och mentorskap på Estrad

”Årets mentor för befintliga företagare” fick ta emot sitt pris på ESBRIs Estrad. Prisutdelare var näringsminister Annie Lööf.

I förrgår körde vi en Estrad special där vi fick lära oss om både born globals och mentorskap för företagare.

Vi inledde som en ”vanlig” Estrad, där Svante Andersson och Hélène Laurell, Högskolan i Halmstad, berättade om forskningsläget kring born globals. Och med det menas alltså företag som från start drar nytta av resurser och säljer på flera olika marknader.

- Ofta erbjuder de en kombination av tjänster och produkter. De är viktiga att studera av många olika anledningar, inte bara för att se hur man växer internationellt. Globaliseringen har både för- och nackdelar – born global-företagen ser det positiva med den och drar nytta av globaliseringen, konstaterade Svante Andersson.

- I en studie inspirerades vi av Henry Mintzbergs tidsstudier. Vi följde efter vd:ar i internationaliserade respektive traditionella företag och noterade vad de gjorde. Vi såg en tydlig skillnad. De internationaliserade vd:arna la mer tid på strategiskt arbete än på operativt, de var sällan ute i verkstaden. De byggde upp en organisation som kunde fungera utan att de var närvarande – 100 dagar om året var de ju ute och reste, fortsatte han.

Hélène Laurell är doktorand och fokuserar i sitt avhandlingsarbete på medicinsk teknik. Redsense är ett av hennes fallföretag, och hon tog med sig vd:n Patrik Byhmer som delade med sig av sina erfarenheter. Redsense säljer ett larmsystem för att upptäcka om vennålen lossat i samband med dialys.

- Idén har utvecklats väldigt lokalt, i Halmstad, men marknaden är global, förklarade Byhmer.

Estrads andra del handlade om mentorskap. Monica Äijä Lenndin fick ta emot ALMI Företagspartners pris Årets mentor för befintliga företag. Prisutdelare var näringsminister Annie Lööf.

De båda, samt Äijä Lenndins adept Anita Gebhard och förra årets vinnande mentor/adeptpar förde en intressant diskussion som modererades av ESBRIs Magnus Aronsson. Några lärdomar:

1. När man som adept letar mentor kan det vara vettigt att försöka hitta någon som är ens totala motsats – som alltså kan bidra med kompetens som man själv saknar.

2. Samtidigt är personkemin viktig. Den måste också stämma, annars kan man inte bygga en långvarig relation.

3. Mentorn kan tillföra kunskap, erfarenhet, nätverk och struktur. Hen kan sätta upp ramar för mötena, stämma av och blicka framåt. Ändå är det alltid adeptens intresse som styr. Mentorn ska vara lyhörd.

4. Att ställa upp som mentor helt ideellt kan ses som ett sätt att ”betala tillbaka” om man själv fått hjälp och stöd i tidiga skeden. Men att träffa en ung företagare kan också ge mentorn otroligt mycket: man får inblick i en annan företagares vardag, möjlighet att testa teorier och se effekter i praktiken. Och inte minst chansen att hjälpa en annan människa att växa.

Annie Lööf poängterade vikten av ärlighet och tillit, och menade att mentorskapet måste kännas rätt. Hon uppskattade att få ta del av mentorernas och adepternas berättelser.

- I samtal som de här får jag med mig konkreta exempel på att programmen fungerar. Och det behövs livslevande exempel, inte bara enkätsvar och statistik. Förutom de 6 200 mentor/adeptpar som deltagit i ALMIs mentorprogram, som startade för sex år sedan, finns ju även en rad andra initiativ. Här har vi ett engagemang som är värt att ta vara på. Det kommer av sig själv, och det gör att människor växer, sa Lööf.

Föreläsningen kunde ses via Bambuser och kommer som webb-tv i ännu bättre kvalitet om några dagar. Nästa Estradtillfälle är 12 november, kom och diskutera professor Sverker Sörlin: Är det bara innovation vi vill ha?

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar